Liceum Ogólnokształcące nr XI
im. Stanisława Konarskiego
we Wrocławiu

Aktualności

Regulamin funkcjonowania Liceum Ogólnokształcącego Nr XI we Wrocławiu w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-

Regulamin został stworzony w celu zapewnienia właściwego funkcjonowania Liceum Ogólnokształcącego Nr XI we Wrocławiu w czasie epidemii, dostosowany do specyfiki szkoły i opracowany w oparciu o wytyczne MEN, MZ i GIS dla szkół publicznych i niepublicznych oraz rozporządzenia:
 Rozporządzenie MEN w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach.
 Rozporządzeniu MEN w sprawie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 (art. 30b upo)
 Rozporządzenie MEN w sprawie szczególnych rozwiązań w okresie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 (art. 30c upo)

Organizacja pracy szkoły oraz obowiązki pracowników szkoły związane z zapewnieniem bezpieczeństwa w związku z COVID-19

1.      Za zapewnienie bezpieczeństwa i higienicznych warunków pobytu w Liceum Ogólnokształcącym Nr XI we Wrocławiu zwanej dalej szkołą lub placówką, odpowiada Dyrektor Liceum Ogólnokształcącego Nr XI, zwany dalej Dyrektorem.

2.      W szkole stosuje się aktualne wytyczne ministra właściwego do spraw zdrowia, Głównego Inspektora Sanitarnego oraz ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania udostępnione na stronie urzędu obsługującego ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania.

3.      Szkoła zapewnia:

1)         Sprzęt, środki czystości i do dezynfekcji, które zapewnią bezpieczne korzystanie z pomieszczeń szkoły,  boiska oraz sprzętów i przedmiotów znajdujących się w szkole;

2)         Płyn do dezynfekcji rąk - przy każdym wejściu do budynku, w bibliotece,  w miejscu przygotowywania posiłków, oraz w miarę możliwości w każdej sali lekcyjnej, a także środki ochrony osobistej, w tym jednorazowe rękawiczki, maseczki ochronne/osłona na usta i nos dla wszystkich pracowników szkoły pracowników do wykorzystania w razie zaistnienia takiej potrzeby;

3)         Bezdotykowy termometr;

4)         Plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk w pomieszczeniach sanitarno-higienicznych oraz instrukcje dotyczące prawidłowej dezynfekcji rąk przy dozownikach z płynem;

5)         Pomieszczenie do izolacji osoby u której stwierdzono objawy chorobowe wskazujące na chorobę zakaźną, zaopatrzone w maseczki ochronne, rękawiczki jednorazowe i przyłbicę,  oraz płyn do dezynfekcji rąk (przed wejściem do pomieszczenia);

6)         Kosze na odpady zmieszane z workami, do których wrzucane są zużyte środki ochrony osobistej jak maski, rękawiczki – są to odpady zmieszane.

 

4.      Dyrektor:

1)         Zaznajamia pracowników oraz rodziców (informacja umieszczona na stronie internetowej szkoły www.lo11.wroclaw.pl oraz  przesyłana za pomocą dziennika elektronicznego) uczniów ze stosowanymi w szkole metodami ochrony uczniów przed Covid-19 oraz niniejszymi procedurami zapewniania bezpieczeństwa.

2)         Nadzoruje prace porządkowe wykonywane przez pracowników szkoły zgodnie z powierzonymi im obowiązkami;

3)         Opracowuje harmonogram dyżurów uwzględniając w miarę możliwości potrzeby zdrowotne i bezpieczeństwo nauczycieli powyżej 60 roku życia i istotnymi problemami zdrowotnymi, które zaliczają tę osobę do tzw. grupy ryzyka (o istotnych problemach zdrowotnych, które mogą mieć wpływ na przechodzenia przez tę osobę zakażenia koronawirusem, nauczyciel informuje dyrektora szkoły);

4)         Dba o to, by w salach, w których spędzają czas uczniowie nie było przedmiotów, sprzętów, których nie da się skutecznie umyć lub dezynfekować;

5)         Prowadzi komunikację z rodzicami dotyczącą bezpieczeństwa uczniów w placówce;

6)         Kontaktuje się z rodzicem/rodzicami/opiekunem prawnym/opiekunami prawnymi – telefonicznie, w przypadku stwierdzenia podejrzenia choroby u ich dziecka;

7)         Informuje organ prowadzący o zaistnieniu podejrzenia choroby u ucznia, pracownika szkoły;

8)         Współpracuje ze służbami sanitarnymi – w przypadku podejrzenia zakażenia Covid-19 oraz w przypadku podejmowania decyzji o zmiany systemu nauczania – hybrydowy (nauka stacjonarna + nauczanie zdalne), przy pomocy środków komunikacji na odległość;

9)         Instruuje pracowników o sposobie stosowania procedury postępowania na wypadek podejrzenia zakażenia u ucznia i pracownika szkoły;

10)      Zapewnia taką organizację pracy szkoły, która uniemożliwi znaczne gromadzenie się uczniów w tych samych pomieszczeniach na terenie szkoły;

11)      Zapewnia organizację zajęć na sali gimnastycznej, która umożliwia przebywanie na niej dzieci z zachowaniem przepisów § 7 ust. 1 pkt 7 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z 3 kwietnia 2019 r. w sprawie ramowych planów nauczania dla publicznych szkół (Dz.U. z 2019 r. poz. 639) oraz umożliwia umycie lub dezynfekcję sprzętu sportowego oraz podłogi;

12)      Jeśli jest taka możliwość, pracownikom administracji powyżej 60 roku życia i z istotnymi problemami zdrowotnymi, które zaliczają osobę do grupy tzw. podwyższonego ryzyka, zleca wykonywanie pracy zdalnie;

13)      Wyznacza obszary w szkole, w których mogą przebywać osoby z zewnątrz (tylko z osłoną ust i nosa, rękawiczek jednorazowych lub po dezynfekcji rąk, bez objawów sugerujących infekcję dróg oddechowych);

14)      Zapewnia uczniom i pracownikom dostęp do wody pitnej zgodnie z Zasadami udostępniania wody wodociągowej dzieciom w placówkach szkolno-wychowawczych – bezpieczne formy i zalecenia higieniczno sanitarne opracowanymi przez Głównego Inspektora Sanitarnego - https://gis.gov.pl/wp-content/uploads/2015/09/2015-wytyczne-dla-źródełek-i-fontann-wody-do-picia_PZH-przypis-GIS_2017.pdf.

15)      Zawiesza częściowo (wybrane oddziały) lub całościowo zajęcia stacjonarne w szkole, po uzyskaniu zgody organu prowadzącego szkołę i uzyskaniu pozytywnej opinii Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego wprowadza w szkole odpowiednio wariant B (kształcenie mieszane – hybrydowe – zajęcia stacjonarne i zdalne) lub C (kształcenie zdalne) pracy szkoły.

 

5.      Każdy pracownik placówki zobowiązany jest:

1)    Stosować zasady profilaktyki zdrowotnej w formie:

a.    Regularnego mycia rąk przez 20 sekund mydłem i wodą lub środkiem dezynfekującym zgodnie z instrukcją zamieszczoną w pomieszczeniach sanitarno-higienicznych,

b.    Kasłania, kichania w jednorazową chusteczkę lub wewnętrzną stronę łokcia,

c.    Unikania skupisk ludzi,

d.    Unikania dotykania oczu, nosa i ust,

e.    Unikania kontaktu z osobami, które źle się czują;

2)    Dezynfekować lub umyć ręce zgodnie z instrukcją wywieszoną w pomieszczeniach higieniczno-sanitarnych niezwłocznie po wejściu do budynku placówki;

3)    Na terenie szkoły nosić maseczkę lub przyłbicę;

4)    Informować dyrektora lub osobę go zastępującą o wszelkich objawach chorobowych, wskazujących na chorobę dróg oddechowych u ucznia (w szczególności kaszel, gorączka);

5)    Poinformować dyrektora szkoły o z istotnych problemach zdrowotnych, które zaliczają go do grupy tzw. podwyższonego ryzyka i tym samym mają wpływ na potencjalnie cięższe przechodzenie zakażenia koronawirusem, celem umożliwienia dyrektorowi wprowadzenia odpowiedniej organizacji pracy szkoły. Pracownik zobowiązany jest przedstawić dyrektorowi dokument, który może potwierdzić, że pracownik ma istotne problemy zdrowotne - do wglądu. Istotnymi problemami zdrowotnymi w tym przypadku są: cukrzyca, choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, choroby płuc - astma, zaburzenia odporności;

6)    Wyrzucać zużyte jednorazowe środki ochrony osobistej (maseczki, jednorazowe rękawiczki) do wyłożonych workiem foliowych koszy znajdujących się przy każdym wyjściu ze szkoły na odpady zmieszane;

7)    Postępować zgodnie z przepisami wprowadzonymi Procedurami bezpieczeństwa.

8)    Pracownicy administracji powinni unikać bezpośredniego kontaktu z uczniami oraz nauczycielami.

 

6.      Osoby sprzątające w placówce:

1)         Pracują w rękawiczkach;

2)         Myją i dezynfekują ręce po każdej czynności związanej ze sprzątaniem, myciem, itd.;

3)         Dbają na bieżąco o czystość urządzeń sanitarno-higienicznych;

4)         Wietrzą korytarze szkolne – raz na godzinę;

5)         Po każdym dniu myją detergentem i/lub dezynfekują:

a.    ciągi komunikacyjne – myją;

b.    poręcze, włączniki światła, klamki, uchwyty, poręcze krzeseł, siedziska i oparcia krzeseł, blaty stołów, biurek z których korzystają dzieci i nauczyciele, drzwi wejściowe do placówki, kurki przy kranach – myją i dezynfekują;

c.    sprzęt wykorzystywany na sali sportowej oraz jej podłogę – myją i/lub dezynfekują;

d.    sprzęt, pomoce dydaktyczne  w salach dydaktycznych w wyznaczonych miejscach;

6)         Przeprowadzając dezynfekcję postępują zgodnie z instrukcją i zaleceniami wskazanymi na opakowaniu przez producenta środka dezynfekującego oraz zgodnie z Procedurą mycia zabawek, pomocy dydaktycznych i sprzętu;

7)         Wietrzą pomieszczenia, w których odbyła się dezynfekcja, tak aby nie narażać dzieci ani pracowników na wdychanie oparów;

8)         Wypełniają Kartę dezynfekcji pomieszczenia, która stanowi załącznik nr 1 do niniejszych Procedur zgodnie z poleceniami dyrektora szkoły lub osoby przez niego upoważnionej. Dyrektor lub osoba przez niego upoważniona dokonuje wyrywkowo monitorowania czystości pomieszczeń, co odnotowuje na Karcie monitoringu czystości pomieszczenia – załącznik nr 2 do Procedur.

 

7.      Woźna:

1)         Wskazuje osobom z zewnątrz placówki obszar, w którym mogą przebywać (przedsionek przy głównym wejściu do szkoły), instruują odnośnie konieczności zasłaniania nosa i ust na terenie i dezynfekcji rąk przy wejściu na teren placówki lub noszenia jednorazowych rękawic oraz zachowania dystansu od innych osób, co najmniej 1,5 metra.

 

8.    Uczniowie:

1)    Do szkoły może uczęszczać uczeń bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają na kwarantannie lub w izolacji w warunkach domowych lub w izolacji.

2)    Przy wejściu do budynku szkoły znajduje się  informacja o obowiązku dezynfekowania rąk oraz instrukcja użycia środka dezynfekującego. Każdy uczeń wchodzący do budynku szkoły musi zdezynfekować ręce.

3)    Do szkoły będzie otwarte 5 wejść (główne, przy windzie, od strony kościoła, od strony boiska, przy sali gimnastycznej) zatem uczniowie wchodzą wejściem, które jest najbliżej gabinetu w którym mają mieć zajęcia. Dotyczy to przychodzenia na pierwsze zajęcia jak i powrotu z przerw międzylekcyjnych.

4)    Ze względu na utrudnioną możliwość zachowania dystansu 2m w czasie lekcji i przerw międzylekcyjnych uczniowie  są zobowiązani nosić maseczkę lub przyłbicę w budynku szkoły.

5)    W czasie przerw uczniowie powinni przebywać na świeżym powietrzu (boisko szkolne, patio) Wówczas nie ma obowiązku noszenia maseczki lub przyłbicy, ale należy zachowywać dystans społeczny 2m

6)    Przerwy po 6 i 7 lekcji (13.30 i 14.25) są wydłużone z 5 do 10 minut

7)    Uczniowie, którzy na czas przerwy będą wychodzić na boisko opuszczają szkołę różnymi wyjściami (będą otwierane 4 wyjścia z budynku) i po wejściu do szkoły muszą zdezynfekować ręce.

8)    Uczniowie  są zobowiązani do przestrzegania zasad higieny, czyli częstego mycia rąk, zasłaniania ust i nosa przy kasłaniu czy kichaniu, nie dotykania oczu ust i nosa, powinni zrezygnować z podawania ręki czy przytulania się

9)    Uczniowie muszą korzystać ze swoich podręczników i przyborów szkolnych. Wszystkie rzeczy przechowują w swoich szafkach. Uczniowie nie mogą wymieniać się przyborami między sobą.

10) W czasie zajęć z wychowania fizycznego uczniowie będą rozdzieleni po szatniach w różnych skrzydłach szkoły.

11) Zaleca się by uczniowie przynosili do szkoły swoje jedzenie i picie. Mogą spożywać posiłki w klasie jeśli wyrazi na to zgodę nauczyciel (np. nauczyciel nie pełni w tym czasie dyżuru)

12) Dystrybutor z wodą jest wyłączony z użytku.

13) W związku z ograniczeniem kontaktu pracowników administracji z uczniami i nauczycielami dopuszcza się przebywanie tylko jednej osoby w sekretariacie

14) Na terenie szkoły są umieszczone pojemniki do wyrzucania jednorazowych maseczek i rękawiczek.(powinniśmy jakiś pojemnik przeznaczyć)

15) Uczniowie w przypadku pogorszenia samopoczucia muszą o tym bezzwłocznie poinformować nauczyciela, dyrekcję lub pielęgniarkę szkolną.

16) W przypadku uczniów  z obniżoną odpornością na choroby lub objętych nauczaniem indywidualnym decyzja o formie kształcenia zostanie podjęta przez dyrektora  na podstawie opinii lekarza pod opieką którego znajduje się uczeń i sanepidu, a w szczególnych przypadkach także na podstawie opinii z Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej

17) Jeżeli uczeń przebywał za granicą może chodzić do szkoły, o ile jego stan zdrowia nie wskazuje na chorobę, a kraj podróży nie był objęty restrykcjami w zakresie ruchu granicznego.

18) Uczennice w ciąży, w przypadku braku przeciwwskazań zdrowotnych, mogą uczestniczyć w zajęciach stacjonarnych

19) Uczniowie muszą bezwzględnie stosować się do poleceń nauczyciela i dyrektora oraz przestrzegać regulaminu funkcjonowania szkoły w czasie epidemii.

 

9.    Nauczyciele:

1)    W szkole zajęcia może prowadzić tylko nauczyciel  bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają na kwarantannie lub w izolacji w warunkach domowych lub w izolacji.

2)    Przy wejściu do budynku szkoły znajduje się  informacja o obowiązku dezynfekowania rąk oraz instrukcja użycia środka dezynfekującego. Każdy nauczycielwchodzący do budynku szkoły musi zdezynfekować ręce.

3)    Ze względu na utrudnioną możliwość zachowania dystansu 2m w czasie lekcji i przerw międzylekcyjnych nauczyciele są zobowiązani nosić maseczkę lub przyłbicę w budynku szkoły.

4)    W szkole nie mogą przebywać osoby trzecie, chyba że jest to absolutnie konieczne, ale wejście do budynku jest możliwe tylko w maseczce i po wcześniejszej dezynfekcji rąk.

5)    Nauczyciele są zobowiązani do przestrzegania zasad higieny, czyli częstego mycia rąk, zasłaniania ust i nosa przy kasłaniu czy kichaniu, nie dotykania oczu ust i nosa.

6)    Nauczyciele w pokoju nauczycielskim są zobowiązani do zachowania dystansu 2m. Jeśli nauczyciel nie pełni dyżuru wskazane jest aby na czas przerwy pozostał w swoim gabinecie.

7)    Wychowawca klasy na pierwszym spotkaniu z uczniami zobowiązany jest do przedstawienia i omówienia szczególnych zasad bezpieczeństwa funkcjonujących w szkole w związku z COVID-19. Ten fakt odnotowuje w dzienniku elektronicznym

8)    Nauczyciele utrzymują kontakt z rodzicami/opiekunami prawnymi uczniów przede wszystkim za pomocą środków komunikacji na odległość, a w miarę potrzeb osobisty – z zachowaniem zasad bezpieczeństwa – m.in. co najmniej dystans 1,5 m.

9)    Po każdej lekcji gabinety muszą być starannie wietrzone (w miarę możliwości także w trakcie zajęć), a po skończeniu zajęć wszystkie pomieszczenia zostaną zdezynfekowane. W czasie przerw wietrzone muszą być również korytarze (dba o to nauczyciel dyżurujący)

10) Nauczyciele i uczniowie nie mogą korzystać z pomocy naukowych, których nie da się po użyciu skutecznie umyć i zdezynfekować.

11) W związku z ograniczeniem kontaktu pracowników administracji z uczniami i nauczycielami dopuszcza się przebywanie tylko jednej osoby w sekretariacie.

12) Dopuszczalne jest organizowanie zajęć pozalekcyjnych (kółek zainteresowań, konsultacji i zajęć wyrównawczych) w grupach do 15 osób przy zachowaniu wszystkich zasad bezpieczeństwa.

13) Dopuszczalna jest współpraca z organizacjami pozarządowymi i organizacja wycieczek pod warunkiem, że organizowane wyjścia uczniów,  zajęcia pozaszkolne i wycieczki odbywają się zgodnie z zachowaniem zasad bezpieczeństwa w czasie epidemii. Nauczyciel, który będzie chciał wyjść z uczniami na zajęcia pozaszkolne czy wyjechać na wycieczkę musi najpierw uzyskać zgodę dyrektora szkoły zanim podejmie kroki organizacyjne.

14) Samorząd Uczniowski i nauczyciele powinni unikać zapraszania osób trzecich, organizowania imprez czy konkursów stwarzających ryzyko zarażenia, prowadzących do stłoczenia uczniów.

15) Na terenie szkoły są umieszczone pojemniki do wyrzucania jednorazowych maseczek i rękawiczek.

20) Podczas realizacji zajęć, w tym zajęć wychowania fizycznego i sportowych, w których nie można zachować dystansu, należy ograniczyć ćwiczenia i gry kontaktowe(np. sztuki walki, gimnastyka, koszykówka, piłka ręczna) i zastąpić je innymi (np. siatkówka, lekkoatletyka, trening przekrojowy, tenis stołowy i ziemny, badminton, biegi przełajowe).

21) W miarę możliwości należy prowadzić zajęcia wychowania fizycznego na otwartej przestrzeni.

22) Przedmioty i sprzęty znajdujące się w sali, których nie można skutecznie umyć, uprać lub dezynfekować, należy usunąć lub uniemożliwić do nich dostęp.

23) Przybory do ćwiczeń (piłki, skakanki, obręcze) wykorzystywane podczas zajęć należy czyścić lub dezynfekować. W sali gimnastycznej sprzęt sportowy oraz podłoga powinny zostać umyte detergentem lub zdezynfekowane po każdym dniu zajęć, a w miarę możliwości po każdych zajęciach.

24) W czasie zajęć z wychowania fizycznego uczniowie muszą być rozdzieleni po szatniach w różnych skrzydłach szkoły

25) W trakcie nauki muzyki uczeń powinien korzystać z własnego instrumentu. Instrument wypożyczony jest przypisany do jednego ucznia przez cały rok szkolny. Należy zrezygnować ze śpiewu chóralnego.

26) W pokoju nauczycielskim wspólne  wielorazowe sztućce, talerze i kubki muszą być myte w zmywarce. Każdy nauczyciel powinien korzystać z własnych sztućcy, kubka i talerza.

27) Pracownicy powyżej 60 roku życia mają ograniczoną ilość dyżurów

28) Nauczyciel poddany kwarantannie musi o tym fakcie niezwłocznie powiadomić dyrektora jako przyczynie swojej nieobecności w pracy.

 

10.  Rodzice:

1)    Do szkoły może wejść tylko rodzic bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają na kwarantannie lub w izolacji w warunkach domowych lub w izolacji.

2)    Każdy wchodzący rodzic musi zdezynfekować przy wejściu ręce oraz mieć założoną maseczkę.

3)    W okresie epidemii kontakt z rodzicami/opiekunami prawnymi odbywa się głównie za pomocą środków komunikacji na odległość – telefon, dziennik elektroniczny. W przypadku funkcjonowania szkoły w wariancie C (kształcenie zdalne) jest to jedyny sposób komunikacji z nauczycielami prowadzącymi zajęcia z uczniem.

4)    Rodzic/opiekun prawny na spotkanie bezpośrednie, rozmowę umawia się z nauczycielem za pomocą środków komunikacji na odległość. W bezpośrednim kontakcie z nauczycielem rodzic ma obowiązek założyć́ osłonę ust i nosa oraz zachować́ dystans wynoszący min. 1,5 metra. Spotkanie odbywa się w miejscu zapewniającym utrzymanie dystansu między rozmówcami, ale również innymi osobami, które mogą przebywać w tym samym pomieszczeniu co rozmówcy. Spotkanie, rozmowa nie może się odbywać podczas przerwy, kiedy nauczyciel pełni dyżur.

5)    Rodzic który zauważył u swojego dziecka niepokojące objawy, bądź wśród domowników jest osoba zakażona, objęta kwarantanną, powinien powiadomić o tym dyrektora szkoły

6)    Rodzic nie powinien posyłać do szkoły dziecka  chorego

7)    W przypadku podejrzenia wystąpienia niepokojących objawów u dziecka, które jest w szkole,  rodzic, po otrzymaniu telefonicznie takiej informacji, jest zobowiązany osobiście odebrać go ze szkoły.

8)    W sekretariacie może przebywać tylko jedna osoba.

9)    Rodzic musi wyposażyć swoje dziecko w maseczkę lub przyłbicę

10) Rodzice są  zobowiązani do przestrzegania regulaminu funkcjonowania szkoły w czasie epidemii

11) Rodzice muszą na bieżąco obierać wiadomości wysyłane do nich przez dziennik elektroniczny oraz odbierać telefon ze szkoły

12) Rodzic jest zobowiązany do podpisania oświadczeń o stanie zdrowia dziecka oraz zgody na pomiar temperatury,  które otrzyma na pierwszym zebraniu.

 

11.  Funkcjonowanie bufetu szkolnego:

1)     Szkoła zapewnia uczniom szkoły możliwość spożycia ciepłego posiłku w czasie ich pobytu na terenie placówki.

2)        Posiłki przygotowywane są na terenie szkoły przy zachowaniu wszelkich niezbędnych środków higieny.

3)        Pracownicy kuchni:

a)    Dezynfekują ręce przed każdym wejściem do pomieszczenia, gdzie przygotowywane są posiłki;

b)    Myją ręce:

I.      przed rozpoczęciem pracy,

II.    przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia, ugotowana, upieczona, usmażona,

III.   po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną,

IV.  po zajmowaniu się odpadami/śmieciami,

V.    po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji,

VI.  po skorzystaniu z toalety,

VII. po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa,

VIII.    po jedzeniu, piciu lub paleniu;

c)    Myją ręce zgodnie z instrukcją zamieszczoną w pomieszczeniach sanitarno-higienicznych;

d)    Odbierając produkty dostarczane przez osoby z zewnątrz, zakładają rękawiczki oraz maseczki ochronne;

e)    Wyrzucają rękawiczki/myją rękawiczki, wyrzucają maseczki i wyrzucają wszelkie opakowania, w których zostały dostarczone produkty do worka na śmieci i zamykają go szczelnie; jeśli rozpakowanie produktu w danym momencie nie jest możliwe lub musi on pozostać w opakowaniu, pracownik kuchni myje/dezynfekuje opakowanie;

f)     Przygotowując posiłki zachowują od siebie bezpieczny dystans  - co najmniej 1,5 metra;

g)    Po zakończonej pracy, dezynfekują blaty kuchenne oraz inne sprzęty, środkami zapewnionymi przez dyrektora;

h)    Myją naczynia, sztućce w zmywarce w temperaturze 60 stopni C przy użyciu detergentów do tego służących/wyparzają naczynia i sztućce, którymi były przygotowywane posiłki.

i)      Po zakończeniu spożywania posiłku przez daną turę uczniów wyznaczony pracownik dezynfekuje powierzchnię stołów oraz krzesła, przy których spożywane były posiłki. Pracownik dokonuje dezynfekcji w rękawiczkach ochronnych i osłonie ust oraz nosa. Po zakończonej dezynfekcji wyrzuca zużyte środki ochrony osobistej do pojemnika do tego przeznaczonego z workiem na odpady zmieszane. Po zakończonej dezynfekcji pracownik zobowiązani są do umycia rąk zgodnie z instrukcją zamieszczoną w pomieszczeniach sanitarno-higienicznych.

4)     Uczniowie spożywają posiłki w pomieszczeniu do tego przeznaczonym.

5)     Przed wejściem do bufetu każda osoba jest zobowiązana zdezynfekować ręce

6)     W bufecie szkolnym uczniowie należący do tej samej klasy powinni spożywać posiłki przy jednym stoliku, między uczniami z różnych klas przy stolikach powinien być zachowany odstęp 2m

7)     Z bufetu  w obszarze sali jadalnej muszą być usunięte serwetki, cukier, wazoniki, jednorazowe sztućce itp.

8)     Uczniowie muszą spożywać posiłki sztućcami jednorazowymi wydawanymi bezpośrednio do każdego posiłku.

 

12.  Funkcjonowanie biblioteki szkolnej:

1)    Do biblioteki uczniowie wchodzą pojedynczo

2)    Uczeń wchodzący do biblioteki musi zdezynfekować ręce i mieć założoną maseczkę

3)    Pomieszczenie biblioteki będzie regularnie wietrzone raz na godzinę i na każdej przerwie.

4)    Bibliotekarz musi mieć założoną maseczkę lub przyłbicę i powinien pracować w rękawiczkach.

5)    Bibliotekarz jest zobowiązany do dezynfekcji blatu po każdej przerwie.

6)    Dostęp do księgozbioru ma tylko bibliotekarz

7)    Czytelnia zostaje wyłączona z użytku. Uczniowie nie ćwiczący na zajęciach z wychowania fizycznego nie mogą w tym czasie przebywać w bibliotece, są pod opieką nauczyciela wychowania fizycznego.

8)    W bibliotece jest przygotowana strefa, w której oddane książki będą poddane 2-dniowej kwarantannie.

 

13.  Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia u uczniów lub pracowników szkoły

1)    W szkole wyznaczone zostało pomieszczenie do izolacji osoby (zaplecze przy pracowni chemicznej), u której stwierdzono objawy chorobowe sugerujące infekcję dróg oddechowych.. Pomieszczenie to zostało zaopatrzone w maseczki, rękawiczki i przyłbicę, oraz płyn do dezynfekcji rąk

2)    Każdemu dziecku, które kaszle i/lub ma duszności, należy na podstawie zgody rodzica/opiekuna prawnego zmierzyć temperaturę po jego odizolowaniu – termometr znajduje się w: gabinecie profilaktyki zdrowotnej. Pomiaru dokonuje pracownik, który przebywa z dzieckiem w izolacji.

3)    W przypadku stwierdzenia objawów chorobowych u dziecka, które wskazują na chorobę sugerująca infekcję dróg oddechowych (w przypadku COVID-19 takich jak kaszel, gorączka – temperatura ciała mierzona termometrem bezdotykowym powyżej 37,5 stopnia Celsjusza, duszności), dziecko jest niezwłocznie izolowane od grupy

4)    Pracownik, który zauważył objawy chorobowe, informuje o tym dyrektora lub osobę go zastępującą.

5)    Dyrektor lub wyznaczona przez dyrektora osoba kontaktuje się niezwłocznie – telefonicznie z rodzicem/rodzicami/opiekunem/opiekunami dziecka i wzywa do niezwłocznego odbioru dziecka z placówki informując o powodach.

6)    W przypadku ignorowania prośby o odbiór dziecka podejrzanego o zarażenie, Dyrektor ma prawo powiadomić o tym fakcie Policję, Sąd Rodzinny oraz Powiatową Stację Epidemiologiczną.

7)    Wskazany przez dyrektora pracownik (sekretarz, wychowawca) kontaktuje się telefonicznie z rodzicami pozostałych dzieci z grupy i informuje o zaistniałej sytuacji.

8)    Nauczyciel opiekujący się grupą, jeśli to możliwe, przeprowadza uczniów do innej, pustej sali, a sala, w której przebywał uczeń z objawami chorobowymi jest myta i dezynfekowana (mycie podłogi, mycie i dezynfekcja – biurek, krzeseł), a pracownik dokonujący dezynfekcji zakłada rękawiczki ochronne oraz osłonę ust i nosa, które po zakończonej pracy wyrzuca do kosza przeznaczonego na tego typu odpady zmieszane i myje ręce zgodnie z instrukcją zamieszczoną w pomieszczeniach sanitarno-higienicznych.

9)    Dziecko w izolacji przebywa pod opieką pracownika szkoły, który zachowuje wszelkie środki bezpieczeństwa – przed wejściem i po wyjściu z pomieszczenia dezynfekuje ręce, przed wejściem do pomieszczenia zakłada maseczkę ochronną i rękawiczki.

10) Rodzice izolowanego ucznia odbierają ucznia ze szkoły z zachowaniem środków bezpieczeństwa (zachowują dystans co najmniej 1,5 metra od osoby przekazującej dziecko, mają osłona nosa i ust, dezynfekują ręce lub noszą rękawiczki ochronne). Dziecko do rodziców przyprowadza wyznaczony pracownik szkoły. Dziecko wychodząc z pomieszczenia, w którym przebywało w izolacji wyposażone zostaje w osłonę ust i nosa.

11) W przypadku wystąpienia u pracownika szkoły będącego na stanowisku niepokojących objawów sugerujących zakażenie COVID-19, pracownik niezwłocznie przerywa swoją pracę i informuje dyrektora lub osobę wyznaczoną o podejrzeniu – zachowując stosowny dystans i środki ostrożności, aby nie dochodziło do przenoszenia zakażenia. Pracownik kontaktuje się z lekarzem opieki zdrowotnej celem uzyskania teleporady, a w razie pogarszania się stanu zdrowia zadzwonić pod nr 999 lub 112 i poinformować, że mogą być zakażeni COVID-19.

12) Dyrektor lub osoba wyznaczona zawiadamia powiatową stację sanitarno-epidemiologiczną i wprowadza do stosowania na terenie placówki instrukcji i poleceń przez nią wydawanych.

13) Obszar, w którym przebywał i poruszał się pracownik z podejrzeniem zakażenia COVID-19 jest niezwłocznie skrupulatnie myty, a powierzchnie dotykowe, takie jak klamki, włączniki światła, poręcze, są dezynfekowane przez osobę do tego wyznaczoną. Osoby przeprowadzające mycie/dezynfekcję korzystają ze środków ochrony osobistej (osłona nosa, ust, rękawice ochronne),  za po zakończonej pracy zużyte środki wyrzucają do kosza przeznaczonego na tego typu odpady zmieszane i myją ręce zgodnie z instrukcją zamieszczoną w pomieszczeniach sanitarno-higienicznych.

14) Pomieszczenie, które przeznaczone było do izolacji osoby z objawami chorobowymi po opuszczeniu go przez osobę z objawami, jest myte i dezynfekowane są powierzchnie dotykowe.

15) Dyrektor lub osoba przez niego wyznaczona sporządza listę osób, z którymi osoba podejrzana o zakażenie miała kontakt, aby w razie potrzeby przekazać ją powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej.

16) Dyrektor informuje organ prowadzący o wszelkich stwierdzonych objawach chorobowych dzieci czy pracowników wskazujących na możliwość zakażenia COVID-19.

17) Dyrektor wraz z organem prowadzącym na podstawie wytycznych, instrukcji powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej podejmują decyzję odnośnie dalszych działań w przypadku stwierdzenia na terenie placówki zakażenia zgodnie z obowiązującymi przepisami w tym zakresie.

18) W przypadku uzyskania informacji od rodziców lub pracowników o potwierdzonym zarażeniu wirusem COVID-19 u osoby, która przebywała w ostatnim tygodniu w placówce, Dyrektor niezwłocznie informuje organ prowadzący i kontaktuje się z powiatową stacją sanitarno-epidemiologiczną celem uzyskania wskazówek, instrukcji do dalszego postępowania.

19) Dyrektor lub upoważniona przez niego osoba prowadzi Rejestr występujących w szkole zdarzeń chorobowych wskazujących na infekcje dróg oddechowych uczniów i pracowników, stanowiący załącznik nr 3 do niniejszej Procedury. Rejestr prowadzony jest tylko w wersji papierowej, na podstawie zgłoszonych przez pracowników przypadków chorobowych.

 

Przepisy końcowe

1.    Jeżeli miasto Wrocław  znajdzie się w strefie żółtej lub czerwonej lub dojdzie do zakażenia korona wirusem  w szkole, Dyrektor po zasięgnięciu opinii Powiatowej inspekcji sanitarnej i organu prowadzącego podejmie odpowiednie działania min:

 

a)    Uczniowie poszczególnych klas będą mieli przyporządkowane gabinety tak aby ograniczyć się ich przemieszczanie

b)    Z dyżurów zostaną wyłączeni nauczyciele w grupie ryzyka

c)    Zostanie wprowadzony zakaz wyjść i wycieczek

d)    Pracownicy będą objęci obowiązkowym pomiarem temperatury przed wejściem do budynku szkoły

e)    Wprowadzone zostanie nauczanie hybrydowe lub zdalne

f)     Nauczanie hybrydowe zostanie wprowadzone gdy państwowa powiatowa stacja sanitarno-epidemiologiczna, na poziomie ilości i charakteru zachorowań na danym terenie uzna za konieczną taką organizację nauki. Kształcenie mieszane (tzw. hybrydowe) będzie dot. pojedynczych lub niewielkich grup uczniów, zajęć w mniejszych grupach lub dla części klas (np. klasy III – zajęcia stacjonarne, a klasy I i II zajęcia zdalne). Dyrektor szkoły  zorganizuje kształcenie zdalne np. dla uczniów pozostających na kwarantannie, dla uczniów przewlekle chorych, na podstawie opinii lekarza sprawującego opiekę zdrowotną nad uczniem oraz sanepidu, dla uczniów, którzy mają orzeczenie o indywidualnym nauczaniu z poradni psychologiczno-pedagogicznej.

g)    Dyrektor szkoły będzie mógł podjąć decyzję o  zawieszeniu wszystkich zajęć stacjonarnych i przejściu na nauczanie zdalne dla wszystkich uczniów. Kluczowa przy podejmowaniu takiej decyzji będzie zgoda organu prowadzącego i pozytywna opinia państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarno-Epidemiologicznego, która zostanie podjęta gdy będzie duże zagrożenie epidemiczne w powiecie lub będą przypadki zachorowań lub kwarantanny grupy osób w danej placówce.

h)    W przypadku funkcjonowania placówki w trybie mieszanym lub zdalnym okres ten nie powinien być dłuższy niż zwyczajowo 14 dni przeznaczone na czas kwarantanny.

 

2.    Procedury bezpieczeństwa obowiązują w szkole od dnia 1 września 2020 r. do czasu ich odwołania.

 

Załączniki do Regulaminu:

1.    Karta dezynfekcji pomieszczenia,

2.    Karta monitoringu czystości pomieszczenia,

3.    Rejestr występujących w szkole zdarzeń chorobowych wskazujących na infekcje dróg oddechowych uczniów i pracowników.

 

 

 

 

 

Załącznik nr 1

do Procedury zapewniania bezpieczeństwa w związku z wystąpieniem epidemii

 

KARTA DEZYNFEKCJI POMIESZCZENIA

 

____________________________________________________________

 

L.p.

Data

Godzina

Czytelny podpis pracownika, który przeprowadził czyszczenie/dezynfekcję

Uwagi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Załącznik nr 2

do Procedury zapewniania bezpieczeństwa w związku z wystąpieniem epidemii

KARTA MONITORINGU CZYSTOŚCI POMIESZCZENIA

 

____________________________________________________________

 

L.p.

Data i godzina

Pomieszczenie

Miejsce kontroli

Czytelny podpis pracownika, który przeprowadził kontrolę

Uwagi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Załącznik nr 3

do Procedury zapewniania bezpieczeństwa w związku z wystąpieniem epidemii

 

 

REJESTR WYSTĘPUJĄCYCH W SZKOLE ZDARZEŃ CHOROBOWYCH WSKAZUJĄCYCH NA INFEKCJE DRÓG ODDECHOWYCH UCZNIÓW I PRACOWNIKÓW

 

L.p.

Imię i nazwisko

Klasa (w przypadku ucznia)

Data wystąpienia objawów

Godzina zgłoszenia

Osoba zgłaszająca

Objawy

Temperatura ciała

COVID-19

Tak/Nie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rejestr prowadzi się tylko w wersji papierowej. Rejestr prowadzi dyrektor szkoły. Po okresie 2 tygodni od wystąpienia objawów chorobowych dane osobowe ucznia, pracownika szkoły są wymazywane z rejestru.

 

 

4 września 2020 | Powrót do spisu wiadomości