Liceum Ogólnokształcące nr XI
im. Stanisława Konarskiego
we Wrocławiu

Archiwum

Warszaty o żywieniu sportowców

W dniu 12 stycznia 2017 r. mieliśmy przyjemność gościć studentów SKN Uniwersytetu Przyrodniczego z Wydziału Nauk o Żywności panów: Wojciecha Matrasa i Karola Danielika, którzy przeprowadzili prelekcję i warsztaty o tematyce związanej z żywieniem sportowców.

Tutaj zdjęcia ze spotkania.

Warszaty o żywieniu sportowców

Było to możliwe dzięki kontaktom "Guru" klas sportowych Pani Beaty Kuszewskiej i udziałem naszej szkoły w projekcie "Szkoła sportowych talentów". Tematem zajęć była edukacja żywieniowa młodych sportowców, a celem przekazanie uczestnikom podstawowych zasad racjonalnego żywienia i umiejętności tworzenia zbilansowanych posiłków.

Warsztaty rozpoczęły się od wstępnego podzielenia uczestników na grupy 4-5 osobowe, których zadaniem było ułożenie prostego jadłospisu na śniadanie i obiad z pominięciem masy produktów, oraz krótki opis sposobu przyrządzenia. Po sprawdzeniu wyników zadania, prowadzący szkolenie wprowadzili w zagadnienia dotyczące aktywności fizycznej, układu produktów, celów diety, roli wody w diecie. Następnie skupiono się na podziale makroskładników i ich oddziaływaniu na organizm. Poświęcono dużo uwagi węglowodanom, ich podziałowi, wpływie obróbki termicznej, białku (jego rodzajom, ilości białka w diecie, odżywkom itp), jak również tłuszczom. Po części wykładowej nastąpiła analiza jadłospisów przygotowanych w grupach przez uczniów i wprowadzano korekty w kompozycji potraw.

Warsztaty zakończyły się podsumowaniem i pytaniami ze strony uczniów. W opiniach zebranych po zajęciach, uczniowie wyrażali się w superlatywach o warsztatach, widać było zainteresowanie taką tematyką i potrzebę organizowania takich spotkań ze specjalistami. Na koniec chciałbym bardzo podziękować prowadzącym, Pani Beacie Kuszewskiej oraz przybyłym uczniom.

Sprawozdanie sporządził Tomasz Jęsiak.

27 stycznia 2017 | Powrót do spisu wiadomości