Projekt Nauka i technologia dla żywności
Projekt realizowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego oraz z budżetu Państwa pod nadzorem Ośrodka Rozwoju Edukacji w ramach Priorytetu III Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki – Wysoka jakość systemu oświaty, działanie 3.3 – Poprawa jakości kształcenia, poddziałanie 3.3.4 – Modernizacja treści i metod kształcenia – projekty konkursowe.
Okres realizacji:
01.07.2014 – 31.10.2015
Partnerstwo dwóch podmiotów:
- Lider – Dobre Kadry. Centrum badawczo-szkoleniowe. Sp. z o.o.,
- Partner – Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu,
Cel i zakres projektu:
Celem projektu jest podniesienie do 2015r. jakości nauczania przedmiotów matematyczno-przyrodniczych poprzez wypracowanie i wdrożenie w minimum 9 szkołach interdyscyplinarnych programów nauczania.
Zespół nauczycieli odpowiedzialnych za prowadzenie projektu:
mgr Beata Kuszewska
mgr Jolanta Jaszczak
mgr Urszula Pacura
mgr Urszula Dziekan
Zespół uczniów:
IA
Aleksandra Błachnio
Justyna Maciejczyk
IB
Patrycja Czapor
Michał Czarny
Aleksandra Kałuzińska
Urszula Kawalec
Ewelina Ondycz
Weronika Skwarek
Roksana Wypart
Paulina Zaskórska
Nicola Czechowicz
2A
Olga Urban
Łukasz Oleśniewicz
Julianna Wieczorek
2SW
Konrad Jeżak
2B
Beata Chrapczyńska
Mateusz Bieganowski
Roksana Fortuniak
Natalia Mirek
Ada Owczarek
Natalia Tomal
Dagmara Wójcikowska
Wiktoria Świątek
PROJEKTY BADAWCZE:
1. CHEMICZNE I SPEKTROSKOPOWE METODY ANALIZY CHOLESTEROLU- ZWIĄZKU O DUŻYM ZNACZENIU BIOLOGICZNYM.
2. MIKROSKOP JAKO PODSTAWOWE NARZĘDZIE DO OBSERWACJI DROBNOUSTROJÓW?
3. WODA
4.BAKTERIE I ICH ROLA W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
5.DWULICOWE GRZYBY,CZYLI DROŻDŻE I PLEŚNIE W ŻYWNOŚCI.
6. SPEKTROSKOPIA W PODCZERWIENI JAKO NARZĘDZIE BADAŃ PRODUKTÓW BIOLOGICZNYCH I ŻYWNOŚCIOWYCH.
7. SKUTECZNOŚĆ DEZYNFEKCJI I STERYLIZACJI W PRODUKCJI ŻYWNOŚCI.
8. CZY WIEMY, CO MOŻE ZROBIĆ ŚWIATŁO?
OKRES REALIZACJI 01.09.2015r.- 30.06.2016r.
Zespół uczniów: klasa 1A-
Michał Rutkowski, Dominik Zawadzki, Urszula Pogłud, Julia Chwał, Maria Uryga, Hajdaniuk, Klaudia Ochędzan, Dominika Weber, Filip Gawroński, Mateusz Klucznik, Patrycja Kanecka, Michał Konefał, Natalia Szablewska, Sandra Ścisłowicz, Marwa Dahche, Barbara Buszewska, Kornelia Dubik, Sylwia Walkowska, Karolina Barczyk, Zuzanna Kowalczyk,Natalia Ciechańska
klasa 1S- Nicola Czechowicz, Ewa Motała, Aleksandra Grabowska.
1. SZKOLNY PROJEKT BADAWCZY:
"JEŚĆ ZDROWO, SMACZNIE I Z PRZYJEMNOŚCIĄ"
2."ZDROWIE I URODA UKRYTE W OWOCACH I WARZYWACH"3. ZIELONE, CZERWONE, DLACZEGO?
4.CZY WIEM -CO PIJĘ?
ZAJĘCIA NA UNIWERSYTECIE PRZYRODNICZYM 2015/16
- Zastosowanie różnych technik kulinarnych do sporządzania potraw mącznych-warsztaty
- Zasady żywienia młodzieży – współczesne pogląd-wykład
- Wykrywanie i identyfikacja syntetycznych barwników w produktach spożywczych-ćwiczenia laboratoryjnene
- Wpływ jakości i formy surowca na jakość i wydajność potraw-warsztaty
- Oznaczenie wartości energetycznej produktów spożywczych metodą Rozentala- ćwiczenia laboratoryjne
- Trawienie i fizjologia – oznaczenie aktywności amylazy ślinowej- ćwiczenia laboratoryjne
- Rola przypraw w produkcji potraw.wykład
- Diety alternatywne- wykład
Zobacz także:
- Destination Imagination
- Zwolnieni z teorii - archiwalne
- Koło medyczne
- Słowa mają moc
- Matematyczne eksperymenty
- Eko-eksperyment!
- Program GLOBE
- Szkoła Promująca Zdrowie
- Erasmus+
- Nauka dla żywności
- Ekologia i poznawanie regionu
- Szkoły dla Ekorozwoju
- Fizyka jest ciekawa
- Mobilna i Przedsiębiorcza Młodzież
- Z energią na rzecz klimatu
- 2WAYS